Jdi na obsah Jdi na menu
 


EXPEDICE ARARAT - 14.-18.8.2008

 

ObrazekČtrnáctého dne osmého měsíce léta roku 2008 započala naše „Expedice Ararat“. Nevydali jsme se však dobývat vrcholky tureckých hor, ale „pouze“ jako každoročně stanovat s členy ostatních dorostů a mládeží. Naše střítežská mládež měla na starosti vedení, a tak se každý člen mohl určitým způsobem zapojit do práce, ať už šlo o přípravu programu, tvorbu zpěvníku nebo jídelníčku, až po stavbu sociálního zařízení – naší „kouzelné“ kadibudky (viz fotogalerie níže). Obrazek

Expedice se letos uskutečnila na jiném místě než obvykle. Z Goduly jsme se přemístili do Smilovic na louku u Heliošů, takže někteří účastníci to měli doslova za humny.

„Pewnego dnia Noe do lasu szedł, by zabrać wokół siebie wszystkie zwierzęta, bo rozgniewany Pan Bóg chciał zesłać na świat potop, lecz nie z winy zwierząt, więc ocalił je.“  Podle slov naší táborové hymny je jasné, že název nesla naše expedice podle tématu, které se týkalo postavy Noeho a potopy. 

ObrazekČást pobytu to dokonce vypadalo, že zažijeme názornou demonstraci potopy, protože přišel déšť, hromy i blesky. Spousta lidí z řad rodičů i ze sboru se nás chystala evakuovat a viděla osud našeho stanování v těch nejčernějších barvách. My jsme ale s Boží pomocí vydrželi až do konce a i přes částečnou nepřízeň počasí jsme prožili požehnané chvíle. Archu jsme sice neměli, ale úkryt před deštěm nám poskytl vojenský stan.Obrazek

Kromě charakteristiky Noeho a jeho doby, jsme se zabývali i různými zajímavostmi týkajícími se potopy, její věrohodností na základě vědeckých důkazů, ale i tím, co tento příběh říká do našich životů i dnešní doby. Člověk by nevěřil, kolik zajímavých podnětů, otázek a témat, se dá nalézt ve 3 kapitolách Bible.

Scházeli jsme se ke studiu ve skupinkách a také jsme si vyslechli i zajímavé přednášky a semináře bratří, kteří nás navštívili. Kromě studia BibleObrazek jsme i sportovali, soutěžili, koupali se, hráli hry a v neděli odpoledne jsme podnikli malý výlet do Gutů, kde mohli dobrovolníci na chvíli vyzkoušet, jaké to je, sledovat svět z koňského hřbetu. Někteří zakusili i přitažlivost zemskou a jaké to je, z toho hřbetu spadnout na zem.


A co jsme se vlastně od Noeho naučili?

1. Nezmeškat loď.

2. Pamatovat, že jsme všichni na jedné lodi.

3. Plánovat s Bohem a počítat s jeho plánem – když stavěl archu, tak nepršelo.

4. Udržet se fit – když vám bude 500 let, může vás někdo požádat, abyste udělali něco opravdu velkého.

5. Neposlouchejte kritiky, prostě pokračujte v práci, kterou je třeba vykonat.

6. Postavte svou budoucnost na vysokém základu.

7. Z bezpečnostních důvodů cestujte v párech.

8. Rychlost není vždy výhodou – šneci byli na palubě s gepardy.

9. Když jste ve stresu, chvilku se plavte.

10. Pamatujte: Archu stavěli amatéři, Titanik profesionálové.

11. Bouřka nevadí, když jste s Bohem, vždy na vás čeká duha.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář